zondag 9 juni 2013

Geplaatst in Persberichten

Geen enkel vuurwapen nog vrij te koop

In de nasleep van het drama in Luik (december 2011) wordt de wapenwet nog een stuk strenger. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft de lijst van vrij verkrijgbare vuurwapens afgeschaft. Daardoor kan in België geen enkel vuurwapen nog vrij gekocht worden.

Flintlock pistoolOp de lijst stonden bijna 680 wapens die een historische, folkloristische of decoratieve waarde hebben en waarvoor geen vergunning nodig was, het gaat om de zogenaamde HFD-lijst. Voor sommige wapens op de lijst dacht men dat er geen munitie meer te verkrijgen was, maar dook toch plots buskruit op.

 

Wapenarsenaal

‘Wij waren het enige land in Europa waar je nog vuurwapens kon kopen en dat zonder vergunning zou doen’, zegt minister Turtelboom aan de VRT-nieuwsredactie. De aanleiding voor de verstenging komt in de nasleep van de dramatische feiten in Luik anderhalf jaar geleden.

‘Daarom hebben we, net als de buurlanden, de lijst met vrij verkrijgbare vuurwapens afgeschaft’, vervolgt Turtelboom.

Op 13 december 2011 opende een 33-jarige man op de Place Saint-Lambert, in het centrum van Luik, het vuur op omstaanders en doodde daarbij vijf mensen. Nordine Amrani was in het bezit van een groot wapenarsenaal, zo ook wapens die vrij verkrijgbaar waren.

 

Optochten

De minister voegt toe dat de regeling niet geldt voor folkloristische verenigingen die optochten houden of historische reconstructies. De wapens die zij bij dergelijke evenementen gebruiken, moeten wel worden aangegeven bij de politie.

Wie een vuurwapen bezit dat op de afgeschafte lijst stond, krijgt tot 25 mei 2014 de tijd om het aan te geven bij de politie.

Volgens de Wapenunie worden opnieuw de legale wapenbezitters getroffen. De vereniging spreekt over steekvlampolitiek. ‘De afschaffing van de lijst zal vooral veel administratief werk veroorzaken voor de politiediensten’, klinkt het.

Bron: De Standaard – Foto: VRT

Share Button